Din hest er ikke en robot – så lad være med at forvente at den opfører som en

Din hest er ikke en robot – så lad være med at forvente at den opfører som en

27. juni 2022 Af fradressurtiltur

Vi kan vel alle blive enige om at heste er levende dyr – ligesom vi mennesker er et levende dyr. Vi har så en lidt anden hjerne og gøre med end heste, men det er en anden snak. Men af en eller anden årsag, så forventes det ofte af heste, at de skal opfører sig fuldstændig strømlinet – de skal altid gøre lige præcis som vi vil, altid være fyldt med energi, aldrig kigge på en blomst og gud forbyde det hvis hesten er påvirket af dens hormoner.

Der er næsten ikke det, der bliver spurgt efter fodertilskud til. Forleden var der en der havde en hoppe, der var lidt træt når den var i brunst – så hvad tilskud skulle man give? I stedet for og lade hesten være, lave noget andet i stedet for lige den uge det står på – rid en tur, gå en tur, lav noget fra jorden. Et eller andet andet!
Nogle kvinder bliver ret påvirkede når det er ” den tid på måneden ” og jeg tænker, at de ville synes det var ret træls hvis de bare blev bedt om at klemme ballerne sammen og komme i gang. Det er der forståelse for – men heste, næ de skal bare i gang, have et tilskud også af sted til konkurrence.

Sommeren har også ramt os og mange heste er der af præget af varmen. Jeg er i hvert fald en slatten sofa kartoffel når vi har et trykket, tungt og varmt vejr – det er ikke fordi jeg lige har lyst til at lave den vilde motion. Så derfor vil jeg heller ikke forlange af min pony, at vi skal ud og ride 2 timer med fuld fart på og præstere en masse.
Et fodertilskud kan heller ikke fikse, at din hest er træt i sommer varmen – luk den ind om dagen, rid sent på aftenen/tidlig morgen eller hvis det er midt på dagen, så rid en rolig tur. Det er okay at være træt og energiforladt når det er 25 grader, fuld solskin og ingen vind.

Hvis du rider rundt på banen i blæsevejr og hesten har et hjørne den bliver ved med at stivne sig i, være opmærksom – så lad være med og ride i det hjørne i blæsevejr hvis du ved, at det ikke kommer noget godt ud af det, så find på noget andet den dag. Eller se det som en træningsmulighed, men lad være med og overdriv så i konstant cirkler nede i hjørnet og rider rundt på samme volte.
Det kan og bør et fodertilskud heller ikke fikse – at hesten kigger på noget den synes er farligt. Det kræver tid, træning og tålmodighed.
Du bliver heller ikke på magisk vis mindre bange for fx edderkopper eller hvepse fordi du får et tilskud – men du kan lære at håndtere din frygt, lære at slappe af og være mindre bange for det.

Måske du har haft en overvægtig hest og eller hest der skulle i form og denne her hest mangler energi, fremaddrift? Det er helt normalt – mennesker starter heller ikke ud med og være fulde af energi hvis man er lidt godt i stand og samtidig har dårlig kondi, det er derfor man heller ikke lige starter med at løbe 10 km eller løfte 20 kg – det tager tid og træning. Det samme gælder for hesten, den kan være uenergisk i starten inden de ekstra kilo bliver smidt, fordi den bære rundt på en masse ekstra vægt, det løser et fodertilskud ikke. Det gør vægttab.

Der ledes også ind imellem efter en “konehest” eller en “bombesikker hest” – men en hest der aldrig reagere på noget, altid bare står og er helt kølig, er en slukket hest. En hest må gerne reagere på dens omgivelser – den kan være trænet til, hvordan den bedst muligt reagere på omgivelserne og tilvænnet til ting. Men det er helt okay og naturligt, at løfte hovedet, ørene frem, træde et skridt tilbage, trutte af noget osv. – i stedet for at være en helt slukket robot, der aldrig reagere, aldrig fortrækker en mine. De heste er ofte “tillært hjælpeløse”, i fagsprog.

Vi vil så gerne have heste der er som robotter – som har perfekt energiniveau altid, som aldrig kigger på noget som helst og som bare altid gør lige præcis hvad de bliver bedt om. Og samtidig vil vi gerne have en hest med noget tænding, som ser godt ud og spankulere lækkert der ud af. Det er bare en ret svær kombi – især når det ind imellem virker til, at vi helst bare vil kunne give et foder tilskud også løser alle problemerne sig.

Hesten er levende, du er levende, så selvfølgelig skal der træning af den ene og anden slags til – og uanset hvor meget træning der bliver lagt i noget, vil der altid være et eller andet der stikker ud ind imellem. Et foder tilskud kan ikke løse alting, der stikker ud. At hesten der fx aldrig bliver bange for noget, bliver bange for en sten. Det er okay, de er ikke robotter.