Turryttere – en overset gruppe

Turryttere – en overset gruppe

24. marts 2022 1 Af fradressurtiltur

Nu hvor bloggen hedder ” fra dressur til tur ” – er det nok relevant at starte den første blog om netop det emne; tur. 

Turrytteren kan ofte være udskældt – det er tit sagt i debatter at ” du er bare turrytter så hvad ved du om det? “. Turrytteren kan også være en overset gruppe af ryttere i hesteverdenen. De kan også være en overset gruppe i forhold til fx rideudstyr.

Hvorfor er det så jeg rider tur? Min dejlige pony og jeg har egentligt redet en del dressur, vi startede op til LA2 imod heste da jeg er voksenrytter og øvede os på højere øvelser der hjemme. Så jeg er faktisk all in på dressur – jeg elsker dressur. Jeg elsker at nørde øvelserne, blive bedre og mærke fremskridt – det kan bare noget helt specielt.

Men der skete bare det, at Fleur fik konstateret spat. Og da hun fik konstateret det, kom det især til syne ved en halthed på et bagben på blød bund, men også til syne ved at hun ikke ønskede og gå til dressur, hun ville ikke gå frem på banen – kun på tur. Dyrlægen og smeden var enige i, at det er fordi hoven afvikles anderledes i en blød bund på bane vs. en hånd bund på tur – oven i har Fleur en dårlig hovstilling, som nok også er medvirkende til spatten.

Så måtte jeg ligge vores stil om, nu baneridning ikke længere fungerede og derfor er vi blevet en ekvipage der kun rider tur. Vi har altid redet tur, det har aldrig kun været bane – men nu er det så kun turridning.

Jeg har ikke tænkt over det før jeg gik all in på kun og ride tur – men vi turryttere er en overset gruppe. Selvom vi nok er ret mange derude i det ganske danske land, måske flere end der er dressurryttere? Hvem ved.
For turryttere der ikke nødvendigvis en der starter distanceridning, det kan bare være en som mig, der har en hest der ikke fungere på banen og derfor rider tur.

Når vi rider tur, så er det alt fra ½ time til 3 timer. Det er i alt muligt tærren – jeg har efter vi ikke bruger banen mere, prioriteret og være opstaldet et sted med gode turmuligheder. Så vi kan ride i tre forskellige skove med forskellige rute muligheder og vi har rigtig mange muligheder, i forhold til asfalt og vejen hen til skovene. Hvor meget der skridtes, traves og galoperes er meget forskelligt og kommer an på hvad tærren ruten lige byder på og hvordan underlaget lige er.
Det er både på hovedstierne, det er på afstikkere ud i tærrenet igennem skovbunden, det er op ad høje bakker, det er hen over marker  – mulighederne er mange.

Så tur er ikke bare skridt på asfalt i ½ time – tur kan en meget mere end det. Jeg oplever så mange fantastiske ting – ser vilde dyr, solnedgange, flot tærren og flot natur, alt i stilheden fra hesteryg. Det giver et smil på læben og gør godt for sjælen.
Da jeg ikke har ridehus, så rider jeg i alt slags vejr – regn, mørke, blæst, solskin, sne – det hele. Ellers ville jeg ikke få redet om vinteren, hvis det kun skulle gøres i godt vejr.

 

I forbindelse med at jeg rider tur i alt vejr og altid er uden for – så oplever jeg at der ikke rigtigt er nogen mærker, der decideret henvender sig til turrytteren. Er det ikke in? Er det for kedeligt? Er vi for en lille gruppe? Er vi for nærige? Hvad er det der gør, at ridetøj og udstyr ikke laves mere og mere målrettet til turrytteren?
Jeg har i hvert fald mange idéer til udstyr jeg mangler som turrytter og som ikke findes – især når man har en klippet hest og rider tur i alt vejr.

Tur er ikke ” bare ” – som nogen kan sige. Du er ” bare turrytter “ – vi turryttere bliver tit degraderet til nogen der ikke ved noget om fx dressur – selvom jeg har en interesse for det og har redet en masse dressur. Turridning bliver også tit degraderet til noget der ikke er noget – men turryttere er ofte meget standhaftige ryttere, vi kommer ud i alt vejr, vi har heste der kan rides ude i alt vejr og som ikke bliver bange for hverken det ene eller andet, som ikke stikker af i panik. Heste der kan rides og styres fra fuld fart fremmad jorde galop til at stå bom stille og vente på at krydse vejen. 

Er du selv turrytter? Eller er du måske blevet klogere på at turridning ikke “bare” er ½ times ridning på asfalt ud af en vej? Del gerne dine oplevelser omkring emnet.