Ved du hvilken uddannelse din behandler eller underviser har?

Ved du hvilken uddannelse din behandler eller underviser har?

11. december 2022 Af fradressurtiltur

Udbuddet af personer der kan og vil behandle din hest har aldrig været større. Navnet på uddannelserne er mange, lige så er der mange forskellige ting de kan. Det er alt fra kranie sakral terapi, manipulation af led, fysirugisk terapi, massage og meget mere. 

Det samme gælder for uddannelser i undervisning af andre hestefolk, udbuddet her er også stort – der er mange uddannelser, hvor du kan lære at undervise andre hestefolk. Både noget coaching eller hjælp til at løse problemer ejeren har med hesten.

Men, ved du egentligt hvilken uddannelse din behandler eller underviser har, hvilke kvalificationer de har for at kunne hjælpe dig og din hest? Hvad deres uddannelse har været sammensat af, hvor længe den har varet, prisen på uddannelsen og hvem der har undervist på uddannelsen?

I hesteverdenen er der ikke nogen begrænsning på hvem der kan lave en uddannelse. Det kan alle. Men baggrunden for de, der har lavet en uddannelse er meget forskellig og uddannelserne er også meget forskellige, både i længde og pris samt indhold.

Fx kan du blive uddannet kranie sakral terapeut til heste, på 5 dage a 3 timer til 3600 kr. Uddannelsen beskrives som ” Kurset er åbent for alle med interesse for faget. Uanset om du er professionel eller du blot ønsker, at kunne udføre KST på egne heste “. Udbyderen af uddannelsens baggrund kan jeg intet finde om. Altså har jeg ingen idé om hvilken uddannelse personen selv har, for at kunne lære andre kranie sakral terapi. 

Du kan også blive uddannet i hesteassisteret terapi og coaching. Udbyderen af uddannelsen beskriverDu vil med denne unikke terapi form, lære at spejle hvad der sker i mennesket og i hesten på en gang “. Udbyderen for uddannelsen har ikke selv nogen uddannelse i coaching, psykoterapi eller andet i den stil, kun diverse private kurser og uddannelser på det alternative område.
Du kan blive uddannet dette for 26.500kr og uddannelsen tager 17 dage a 6 timer, samt 9 x online undervisning af 1½ time samt krav om undervisning af andre x 20 og deltagelse i fælles online undervisning.

En anden uddannelse der udbydes beskriver sig selv sådan her:Du vil under uddannelsen lære unikke teknikker og behandlingsmetoder,  som du får rig lejlighed til at prøve af, sammen med resten af holdet. ” samt ” De teknikker du lærer, skaber muligheder for at du kan behandle de fleste typer skader og problematikker hos heste ” hvilket bla. indebære kranie sakral terapi, osteopati, healing og manipulation.
Uddannelsen tager 36 timer, fordelt på 3 weekender. Til 18.000 kr.
Udbyderens baggrund for at kunne uddanne andre i behandling af heste, beskrives som ” udbyderens mangeårige erfaring med behandling af egne og andre heste “. Udbyderen selv, angiver ikke anden baggrund på hjemmesiden for uddannelse end ” 27 kurser og uddannelser inden for alternativ behandling “.

Det er også med, at være opmærksom når det kommer til færdiguddannede behandlere. Fx beskriver en behandler sig som Ekspert i behandling af heste med bevægelsesproblemer “. Kigger man på behandlerens hjemmeside, så har behandleren ikke nogen uddannelse selv i behandling af heste. Andet end at være uddannet hestemassør og trænet i at manipulere led, af en anden behandler.
Denne behandler udbyder også ind imellem kurser, hvor andre behandlere kan lære at manipulere led.

Jeg har været mange behandlere igennem med min egen pony og prøvet alverdens slags. Og jeg oplever klart en forskel på deres baggrund og dermed deres uddannelse. Jeg har haft både de dyre ude og de billige, dem med en privat uddannelse og dem med en officiel uddannelse. Min oplevelse er, at der er tydelig forskel. Måske du selv har oplevet en forskel? Ved du hvilken uddannelse din behandler eller underviser har og hvad den uddannelse består af?

Efter jeg er begyndt og undersøge folks baggrund for at kunne både behandle og/eller uddanne andre, er det gået op for mig hvor lidt eller ingen baggrund rigtig mange udbydere af uddannelser inden for heste har, for at uddanne andre mennesker.
Mennesker som vi overlader vores dyrebareste eje til.

Så næste gang du skal vælge underviser eller behandler, så tjek på på hvilken uddannelse de har og hvad den uddannelse består af – hvem der har lavet uddannelsen og hvad baggrund de har for at lave en uddannelse.
Måske bliver du overrasket positivt eller negativt?