Pakkes dressurheste for meget ind i vat?

Pakkes dressurheste for meget ind i vat?

6. april 2022 Af fradressurtiltur

I lyset af videoer og billeder der florere efter dagens trot up/vet check til dagens World Cup, kunne jeg ikke lade være med at tænke over hvordan hestene opførte sig og hvordan vi ser på det. Sådan helt generelt både til trot up/vetting og bare i alle mulige andre henseender.

Generelt set – ikke kun i forbindelse med vetcheck/trot up så laver vi sjov med heste der stejler, slår med hovedet, er tydeligt utilfredse – selvom det jo egentligt er konflikt adfærd.

Jeg ved det godt – vi skal lave sjov med noget en gang imellem, det hele skal ikke være så seriøst det hele. Men jeg kunne ikke lade være med at tænke på, at når man fx sammenligner med spring og især military heste, så er der ikke nær så mange heste der fx hopper rundt på to ben. Jeg ved også godt at det er en generalisering.

Screenshot fra video af trot up til Badminton Horse Trials.

Så det ledte mig til at tænke; er dressur heste mere “følsomme” end spring og military heste? Og jeg endte derfor på youtube i hvad man nok vil kalde et “rabbit hole” hvor jeg sad og kiggede på videoer fra det kendte store military stævne Badminton Horse Trials og mange andre stævner med trot up. Der er det lidt af en begivenhed i sig selv; trot up til Badminton Horse Trials. Der er massere af publikum, de klapper, der er fotografer og i det hele taget foregår der meget.
Det i kombination med heste, der har en del hidsigt blod i sig og bare gerne vil frem i verden – de er avlet til fart, at tænke frem og det set også tydeligt, at der er en del friske heste imellem. Og der er både er hingste, vallakker og hopper.
Alligevel er der få heste, der kommer med nogen “udfald” og hopper rundt på to ben, ud af de rigtig, rigtig mange heste der præsenteres i de her omgivelser, som jeg vil kalde en ret spændende atmosfære. Mange af de der løber med hestene, har ganske løse tøjler og er ret cool med det hele som om det bare er en søndagstur de er ude på. Flere af kvinderne løber i høje hæle – det kræver alligevel en del tiltro til at man har styr over hesten, før man har lyst til at begive sig ud i en løbetur med sådan nogle på i kombi med hest.

Også var det jeg kom til at tænke: Pakkes dressurheste for meget ind i vat?
Jeg har oplevet flere dressurryttere der fx aldrig kommer udenfor ridebanen eller ridehuset, de har aldrig været på tur – deres heste ser aldrig andet end det ( også lige folden og stalden selvfølgelig ). Også selvom det “kun” er hobby dressurryttere. Er dressurheste bare generelt dårligere miljøtrænet med ryttere, der måske er lidt mere bange for at bevæge sig uden for det sikre? Uanset om vi snakker ud på tur, ligge nogle bomme, løsspring eller hvad vi lige snakker. Bliver dressurheste pakket mere ind i vat i forhold til at gå på en firkantet paddock på 10×10 meter – i stedet for en større fold, med mere plads til bevægelse så de måske er mere indebrændte?
Jeg ved godt, at ovenstående ikke er en general ting for alle dressurheste. Der er massere af dressurheste der ser andet end ridehuset og massere af dressurheste der kommer på en kæmpe fold og har en dag om ugen de springer.

Dressurstævner er også det mest stille og rolige i hele verden – gud forbyde det, om der er nogen der larmer bare en lille smule og får lavet en lyd, der får hesten til at hoppe til siden. Det er noget helt andet til andre grene af stævner – hvor der ikke nær er samme enighed om, at man skal være musse stille. Slet ikke hvis vi kommer over i fx Western stævner hvor man nærmest skal larme, des mere des bedre.
Har det også noget og sige, det at der altid skal være så stille til et stævne? Og hvorfor skal der være så stille? Burde hestene ikke netop være godt trænet i sine signaler, nu det er dressur, til at hesten ikke skal gå i panik over at der rykkes på en stol?

Jeg kender ikke svaret, men fik bare en masse tanker efter dagens vet check/trot up. Måske du selv har gjort dig nogle tanker om det?
Indlægget her er ikke møntet på nogen – det er en generalisering og bare tanker jeg fik omkring dressurheste generelt.

Hvis du er nysgerrig og har alt for meget tid, så er her en video på en times tid med trot up til Badminton Horse Trials.