Tabu: ” Du kan hvad du vil, bare du knokler! ” – Nej, det kan jeg kan ikke!

Tabu: ” Du kan hvad du vil, bare du knokler! ” – Nej, det kan jeg kan ikke!

21. juni 2022 Af fradressurtiltur

Går man en tur på de sociale medier, fx Instagram så er det fyldt med morgenfriske mennesker der løber en tur på 8km kl. 6 om morgenen, som rider 10 heste og senere går i fitness, som rider lige indtil de skal føde og som sidder på hesten max 2 uger efter fødsel.
Eller babyer der altid sover så mor kan nå og ride – og en familie der passer børnene, så mor og far kan gøre det de har lyst til og nå hestene.

Ud fra det kan man hurtigt få et urealistisk billede af hvordan livet ser ud. Tit når der spørges ind til ” Hvordan kan jeg opnå det som du har? ” så er svaret meget ofte ved de kendte ” Du kan hvad du vil! Bare du knokler og prioritere! “.

Men, det kan man jo ikke. Vi har alle forskellige forudsætninger her i livet. At nå nogen steder i hesteverdenen kræver stor familie opbakning og det kræver en stor posepenge. Og det er der bare de færreste der har. De fleste har et helt normalt 7-15 job, tjener gennemsnitligt og har forældre der også arbejder og måske ikke er særligt interesserede i heste ( og samleveren heller ikke ).
Med en gennemsnitlig indkomst og et ganske almindeligt job kan man heller ikke holde fri på alle mulige dage for at tage til stævne, få undervisning eller andet – ens feriedage er begrænset og man kan ikke nødvendigvis holde fri, fordi det ikke kan gå op med arbejdsplanen, mand og børn.

Børn fylder en del, men kigger man på de sociale medier så virker det til at være en let omgang. Du rider ind til meget tæt på fødselen og er tilbage igen i sadelen max 2 uger efter fødselen, dit barn sover når du rider og er let og have med og gøre, dine forældre passer dine børn så du let kan ordne stald, tage til stævner og andet.
Jeg kan godt nok ikke selv børn – men fra veninder, kollegaer og andre kan jeg hører at det ikke er en let omgang. Det tærer hårdt på kroppen at være gravid og man kan ikke nødvendigvis det man gerne vil. Nogen ligger på sofaen grundet kvalme det meste af deres graviditet, andre har mange smerter. Når de har født så er det meget forskelligt hvordan kroppen har det – nogen har det meget svært og det tager lang tid at komme tilbage til normalen. Baby kan have perioder hvor han/hun ikke vil sove eller måske kun vil være ved mor.

Tit når folk spørger indtil hvordan man fx kan have børn og hest eller have hest på SU, så bliver der tit svaret ” du kan hvad du vil! “. Men igen – så kan man ikke bare hvad man vil. Nogen trives med at være igang hele dagen, stå tidligt op og have et booket program fra kl. 6-22. Andre som jeg ville blive bims i låget af det – jeg har brug for ro, brug for at lave ingenting. Jeg bruger enormt meget mental energi på at være på arbejde og på at være social, sådan har mit introverte hoved det.
Det er heller ikke alle, der lige kan smutte ud i stalden inden arbejde eller ride imens barnet sover – vores dagligdag er forskellig, så hvad der kan lade sig gøre for den ene, kan ikke for den anden.

Man kan hurtigt få et forkert indtryk af hvordan virkeligheden er når man kigger på de sociale medier, føle at man er forkert fordi man ikke har overskud til en løbetur om morgenen inden arbejde eller at man ikke er en god mor fordi man ikke kan få barnet til at sove, eller få det hele til at gå op i en højere enhed, hvor man kan nå alt.

Vi kan ikke bare hvad vi vil. Måske du kender podcasten ” Detox din hjerne ” med Morten Elsøe og Anne Gaardmand? I afsnit 47, nævner de hele ” Hvis jeg kan, så kan du også! ” kulturen. Det handler godt nok om coaches og det at tabe sig, men det handler om mange andre ting også og de psykologiske ting kan overføres fx til hesteverdenen. Fordi vi kan ikke alle bare løbe en tur kl. 6 om morgenen, det handler ikke bare om viljestyrke – fordi vi alle har en forskellig baggage, så hvad der er let for en, er svært for en anden. Vi kan ikke alle bare lige leve af en streng kostplan og tabe 30 kilo eller bare lige klemme ballerne sammen og løbe en tur inden arbejde.

Så hvis du har haft et skrigende barn hele natten eller du ikke har løbet en tur til morgen, måske har spist chokolade kiks til morgenmad, senere ikke fik redet fordi det kunne du ikke overskue men i stedet har brugt dagen på sofaen foran fjernsynet, hvor du spiste chips og dip til aftensmad – så er det helt okay! Vi gør alle de bedste vi kan, med de forudsætninger vi har og det vi kommer fra.

Sådan en dag havde jeg den anden dag – jeg forlod ikke sofaen særligt meget trods godt vejr, jeg kunne godt ha’ redet men brugte i stedet tiden på at snakke ude i stalden, jeg spiste kanelsnegle til morgenmad og chips til aftensmad. Og det er helt okay – det var lige hvad jeg havde overskud til, den dag.