Tabu emne: Vi er ikke alle en størrelse 36, så hvorfor er alle i ridetøjsreklamerne det?

Tabu emne: Vi er ikke alle en størrelse 36, så hvorfor er alle i ridetøjsreklamerne det?

7. juni 2022 Af fradressurtiltur

Jeg var ude for at købe ridebukser den anden dag. Det var mildt sagt en træls oplevelse.

Her bagdel strl. 42/Foto palero foto

Jo, jeg er blevet bredere med årene – så jeg er bare ikke en strl. 36 mere. For det første så har jeg bredde lægge, intet mindere end 47 cm. Det er første udfordring, i det hele taget at kunne trække ridebukserne op over læggen. Hvis de kommer over læggen og da ikke strammer så meget, at de kunne gøre det ud for et bare kompressionsstrømper, så kommer vi til næste udfordring. Mine lår. Jeg er udstyret med to store og meget fyldige lår og en dertil hørende fyldig bagdel, der er en størrelse 42 – eller xl alt efter hvad mål man går efter.
Så nogle gange kan jeg godt få ridebukserne op over mine lægge, men så kommer de ikke op over mine lår.
Og hvis jeg så får trukket ridebukserne op over mine lår, så ender det tit i, at de er for løse om maven, fordi min talje er smallere end lårene/hofterne. Så alt i alt en træls oplevelse og shoppe ridebukser – og almindelige bukser for den sags skyld.

Min oplevelse fik mig til at tænke på: Hvor er de fyldige bagdele og større lår i reklamerne for ridetøj? Eller hvor er de fyldige barme?
Absolut ingen steder og se. Det er ikke til at finde reklamer/billeder/videoer med ridetøj, hvor bagdel, lår og/eller barm er fx en størrelse 42/xl. Der imod gerne reklamer med “push up” ridebukser, fokus på at ridebukserne kan stramme bagdelen op og modeller uden særligt store former.
Det er absolut lettere og købe tights når man har noget bagdel, fordi der ofte er mere elastik i – men nu kan jeg bedst li’ og have ridebukser på, men det er bare en svær opgave og finde nogen hvor man kan have

I det hele taget så virker ridetøj og ridestøvler til at være ” one size fits all ” – så hvis du ikke passer ind i standard mål, så er man ude i at få det specialsyet og det koster bare knaster. Hesteverdenen er i forvejen dyr – så det er ikke lige noget alle har råd til, at få syet et par støvler eller en stævne jakke.
Der er ikke plads til at man har en fyldig bagdel, større lår eller at man er ret høj og meget smal om taljen eller har begrænset med barm. Det er bare standard mål, der er ikke meget favne mængden og inkludere folk. Det er som om at man skal falde inden for normen, ellers passer man ikke ind i hesteverdenen.

Bagdel strl. 40 på billedet

Jeg har endnu ikke set en reklame for ridetøj, hvor modellen er mere end en størrelse 36 ( okay, så en størrelse 38 en sjælden gang imellem ). Det gælder hverken bagdel eller overdel. Det er som om at ridetøjsproducenterne totalt har misset hvad der er foregået de sidste par år. At der er kommet mere fokus på mangfoldighed, at menneskekroppe er forskellige, at vi ikke alle er ens og at kvinder har former.
Selv H&M, som da jeg var teenager overhovedet ikke nærmede sig billeder af nogen over strl. 36, har en plussize serie med tøj og der står på deres hjemmeside, hvad størrelse modellen har på. De har omfavnet det – det samme med undertøjsmærker som fx Sloggi, der har gjort det lidt til “deres sag” at alle størrelser og former er okay.
Selv dyre mærker som Calvin Klein, Puma og andre har nu plussize modeller og bruger det i deres reklamer.

Vi er rigtig mange kvinder der har hest, rider og er mere end en størrelse 36/small. Men der er ikke nogen reklamer eller tøj rettet imod os. Som om det er tabu, at det ikke er godt nok hvis man ikke er en strl. 36 – at man kun kan blive til noget, hvis man er det. At man skal være det, for at være noget ved musikken – også at dømme efter hvem der fx sponsoreres. At ridefolk skal være sporty, aktive og slanke – og at alle ser sådan ud.

Ridestøvler og leggins til korte støvler er næsten et helt kapitel for sig selv. For der er altså også noget producenterne af dem har misforstået.
De mål de skriver, når de angiver ” ekstra bred vidde ” har intet med ekstra bred og gøre. Min læg har tidligere været 42 cm i omkreds og selvom den “kun” var det, så havde jeg der svært ved at finde ridestøvler. Nu er min læg 47 cm i omkreds og nu er det sådan cirka umuligt for mig at købe ridestøvler/leggins, medmindre jeg vil have dem specialsyet. Og det vil jeg ikke, da jeg “kun” rider tur og ikke rider så meget som jeg tidligere har gjort, så jeg vil ikke ofre 5000 kr på et par ridestøvler. Der udover så er 5000 kr mange penge, penge som jeg skal bruge andre steder – det er et andet emne, som jeg også vil berøre i et andet indlæg.
Så jeg nøjes med jodphurs om sommeren ( uden leggins ) og om vinteren bruger jeg støvler, der egentligt er lavet til brug i stalden – sådan et par til midt på læggen med fake plys i, til 300 kr. Fordi min læg ganske enkelt ikke kan være i noget standard, uanset om det er ekstra bred eller ekstra, ekstra bred læg.

Bagdel er her størrelse 40/AM Foto

Så her fejler producenterne efter min mening også – de aner ikke, hvordan de forbrugere de producere til ser ud. At langt de fleste inden for hesteverdenen, faktisk er ganske gennemsnitlige og almindelige og ikke ndigvis nnogen der går i fitness, løber ture eller er på kur, eller som bare ser sådan ud uden og gøre noget – der er rigtig mange fx størrelse, 40, 42, 44. Både når det gælder udformningen af ben, det gælder i forhold til ridebukser og det gælder helt sikkert også i forhold til barm.
Vi er en meget stor gruppe hestefolk, der ikke går i fitness, som ikke rider 10 heste om dagen, som har en krop der bære præg af og have født børn, som har former på den ene og andet måde, af den ene eller anden årsag. Der er intet galt i at være toptrænet og en størrelse 36, overhovedet. Men der findes bare en rigtig stor gruppe, som ikke passer ind i det segment som det virker til, at rideproducenterne producere tøj og reklamer til.

Det gælder igen både med at have en bred bagdel – eller omvendt og være høj/lang, eller meget smal. Folk er forskellige og derfor kan man bare ikke passe standard mål alle sammen. Vi er født forskellige og igennem vores liv, ender vi med at se forskellige ud af den ene eller anden årsag.

Og det der er produceret i de størrelser, der virker det ikke til at man har tænkt over at når folks bagdel bliver større, så gør omkredsen på læggen som regel også. En størrelse 42 i bagdel, har bare ikke samme lægvidde som en størrelse 36. Eller omvendt – så kan det også virke til at producenterne tror, at fordi man er en størrelse 42 i bagdel, så er man også tilsvarende højere – ergo er benlængden ofte også et forkert match, fordi de tror at man vokser mere i længden des større ens bagdel er.

Bagdelen er her størrelse 42

Vægt er et tabu og snakke om, både i hesteverdenen og uden for heste verdenen. Men ryttere der ikke er en strl. 36 findes og gennemsnittet er bare større end det – også sådan helt generelt i befolkningen. Hvorfor jeg ikke forstår, at der ikke er mere fokus på fx tøj og ridestøvler der passer bedre, som der efterhånden er blevet inden for alt andet tøj/beklædning.

Det er et sårbart emne, især fordi det er svært og sige, eller erkende ” jeg/du er for stor til hesten “. Jeg har selv en pony og derfor er der grænser for hvor stor min bagdel kan være og hvor meget jeg kan veje, for det er fair overfor min pony. Ligeom man skal have en sadel der stemmer overens med ens bagdelsstørrelse og det kan ind imellem være en udfordring, da ponyer generelt har en kort anlægsflade til sadel.
Det er ekstra sårbart og svært emne med heste, fordi vi jo holder af dem – vi vil ikke skade hesten. Men det at erkende eller få af vide ” din bagdel er for stor til en sadel der kan passe hesten ” er bare ikke den sjoveste besked. Jeg ved ikke, om det er noget sadelmagere, behandlere og dyrlæger har fokus på og snakker om – eller det også her er et tabu at snakke om.

Størrelse 40 bagdel her/AM Foto

For mit eget vedkommende så har jeg fundet ud af, at når min pony en gang ikke er her mere og jeg måske skal have en anden hest så vil et fokuspunkt klart være anlægsfladen på hesten/ponyen. At der skal være plads til en sadel med en vis længde og ikke kun plads til en sadel på 38 cm, for det er bare svært og finde og kombinere med min bagdel. Og generelt så er udvalget af sadeler med kort anlægsflade til en overkommelig pris, også ret begrænset – det er så en helt anden snak.

De næste par indlæg fra mig vil omhandle ting, som jeg synes er oversete og egentligt også tabubelagte i ridesporten. Noget vi alle tænker og snakker om måske med veninder eller folk i stalden, men ikke noget der bliver snakket bredt om eller noget folk tør åbne op omkring.