Hestefolk bruger alt for mange penge på tilskud, som ingen beviselig effekt har

Hestefolk bruger alt for mange penge på tilskud, som ingen beviselig effekt har

31. maj 2022 Af fradressurtiltur

Har din hest behov for alle de tilskud den får? Og ved du hvad indholdet i tilskuddene er sammenlignet med andre af samme slags, hvad forskellen er? Ved du om der ligger nogen undersøgelser der bekræfter tilskuddets effekt? Hvordan ved du at det er tilskuddet der ændre noget og ikke andre ting/tiltag? Eller forsøger du bare og gøre det godt og køber tilskud, bare for at være sød, være en god ejer? Måske fordi andre har sagt at det gør godt?

Jeg ved ikke med dig. Men jeg kan sagtens få den der trang til at ville gøre noget – være god ved min pony og gøre noget for hendes problematikker! Hun har fejlet og fejler 117 ting, så hvis man kigger på de tilskud der sælges målrettet en som hende, så er der enormt mange af dem. Mavesår, spat og en nøjsom pony, der derfor let bliver overvægtig – lige de tre ting, er der rigtig mange tilskud, der sælges til.

Men inden for det sidste års tid er jeg begyndt og undre mig. Der findes så mange tilskud til heste – og samtidig findes der så lidt evidens for at de virker. Vi kaster omkring os med penge og køber tilskud ind til den store guldmedalje, bruger en masse penge på noget som der ingen undersøgelser er bag, som vi ikke ved om reelt virker.

Det er ikke sjældent jeg læser, at “ min pony får det og det, det og det, det og det “ også bliver der ellers remset en liste på 10 tilskud op – uanset om det er rene urter, tilskudsblandinger fx til ledproblemer eller hvad det er. Til en helt almindelig pony, der træningsmæssigt går vedligehold og ellers bare er hyggepony. 

Men har ponyen et reelt behov for alle de tilskud? Gør de en reel forskel?

Spørger du mig så nej til begge dele. De færreste tilskud af dem vi giver til heste der der nogen undersøgelser bag, der er intet der beviser deres effekt. Og alligevel bruger vi gerne penge på dem, en masse penge – også til Musse der ikke laver det store.

Nogle af tilskuddene er baseret på studier på mennesker, mus og rotter. Men selv de studier er ofte mangelfulde, ikke særligt grundigt udført og det kan diskuteres om de er relevante. Få er positive, men selvom de er positive over for fx en urt, så er de stadig lavet på mennesker, mus eller rotter og ikke heste. Og der er bare forskel på heste og fx mennesker i forhold til tarmsystemet og hvordan vi lever og fungere.

Men jeg forstår godt din trang til at købe et tilskud og gøre noget godt! En trang til at gøre et eller andet, være god ved din hest. Jeg falder selv i den ind imellem – primært når det er noget der løber på dato, så der er 50% på. Men jeg forventer ikke at det har en effekt, overhovedet. Hvorfor køber du dem så kan man spørge? Tjo, bare fordi. Hvorfor køber du et underlag når du har 10 andre? Bare fordi du kan. Hvorfor køber jeg tofu? Bare fordi jeg kan, fordi jeg er nysgerrig.
Så ja, du kan ind imellem finde tilskud ved mit foder – fordi det var billigt og bare for sjov. Det er ikke noget jeg oplever gør nogen forskel for min pony, eller ændre noget på hverken det ene eller andet ved hende, uanset hvor længe det har været givet. Jeg ser det som noget diversitet og som “bare for sjov “. I perioder får min pony mange slags tilskud, i andre perioder ingen.

Foderproducenter er for mig og se lidt blevet som sælgere i fx Elgiganten. De skal sælge dig en vare – også selvom der ikke er noget der beviser at lige nøjagtigt den her maskine de vil sælge, er bedre end konkurrentens. De er sælgere og skal sælge en vare, så de får opfundet et behov også selvom det behov ikke nødvendigvis findes. Så opfinder de et behov, så du er nødt til at eje deres produkt. Fx b vitamin som forår og efterår hypes op af foderfirmaer og forretninger hvor der sælges foder, til at være uundværligt for hesten – selvom langt de fleste heste, fint selv producere b vitamin. Og at når du kigger på indholdet af diverse b vitamin produkter, så indeholder mange faktisk ret lidt og ret få forskellige slags b vitaminer.

Foderproducenter evne til at skabe et behov kan man tydeligt se når det kommer til fx blodsukkerregulerende tilskud. Lige på det område er der meget, meget lidt forskning bag produkterne. Jeg har kunne finde et studie på to produkter, resten er baseret på studier på mennesker, rotter og mus – hvis de overhovedet er baseret på noget. Og de studier de er baseret på ( på mennesker, mus og rotter ), er ikke nødvendigvis særligt brugbare.

Og desværre, så har producenter og sælgerne fået overbevist folk om at et sådant tilskud er uundværligt. Hvis ens hest er overvægtig, så er det nødvendigt og eje det – og det kan fikse din hests fedme problem. Går den på græs og får sådan et tilskud, no worries, så skal du ikke være bekymret for forfangenhed.

Jeg ved godt, at det ikke direkte er sådan det bliver solgt, men desværre læser jeg flere og flere opslag på Facebook hvor folk i god tro giver deres overvægtige hest et blodsukkerregulerende tilskud, imens den går på græs også tror de at alt er i skønneste orden!
Ligesom med det tidligere nævnte b vitamin tilskud, som også heftigt promoveres – det kan være brugbart for nogle heste, men det er et kunstigt skabt behov af sælgere ( producenter og forretninger )  for rigtig mange heste, som egentligt fint kunne klare sig uden.

Desværre så ses det også tit, at folk eftersøger tilskud i stedet for at tage kontakt til en dyrlæge og få hesten undersøgt. Fx hesten er gammel og stivbenet – hvad tilskud skal den have? Hesten hoster ind imellem – hvad tilskud skal den have? Måske min hest har mavesår, kan jeg købe et tilskud der kan fikse det?
I alle tilfældene, burde hesten undersøges – ikke have et tilskud, brug pengene på dyrlægen i stedet og find årsagen.

Nej, jeg er ikke foderuddannet. Jeg er bare en ganske almindelig hesteejer, der for noget tid siden begyndte og tænke over hvorfor alle de her tilskud er på markedet og om der overhovedet er et behov for dem. Jeg blev nysgerrig og begyndte og lede efter undersøgelser på tilskud, jeg blev nysgerrig og begyndte at sammenligne tilskud. Og fandt ud af, at når det kommer til tilskud, så er der en god grund til at have en portion skepsis og være nysgerrig på emnet selv.
Fordi hvorfor skal vores heste stoppes med alt muligt, som ingen beviselig effekt har? Hverken nogen af ingredienserne eller selve tilskuddet i sin helhed?

Jeg kender ret få mennesker, der ville spise noget tilskud imod de ene og andet – hvor indholdet mest er baseret på urter. Hvorfor skal hesten så det? Vi tager ikke alverdens tilskud imod det ene og andet, fx beroligende, imod fedme, “ jeg har forstuvet ankelen “, urter som smertestillende. Vi tager for det meste receptpligtig medicin, der er videnskab bag.

Det er helt i orden hvis du har lyst til at bruge penge tilskud og penge på noget, som ikke har nogen beviseligt effekt! Og selvfølgelig, så er der nok mange der kan fortælle at “ Musse har aldrig gået så godt som efter hun har fået det her tilskud! “. Sådan er det ofte. Men fordi Musse går bedre, betyder det ikke at tilskuddet virker, det er ikke et bevis på at tilskuddet virker. Det kan der være 117 andre årsager til. Men nu har vi betalt for det tilskud, så er vi sikre på, at så er det helt sikkert tilskuddets skyld at Musse går bedre.

Placebo effekt findes også når det handler om dyr. Ganske rigtigt så ved heste ikke hvad placebo er og deres hjerne er noget mere simpelt indrettet end menneskers, de kan ikke tænke som os. Men placebo virker ganske godt på os mennesker – og det er ganske kendt, at der findes “ The caregiver placebo “. Som omhandler, at når en dyreejer gerne vil se en effekt eller ændring, så sker det. Det samme gælder også i forhold til fx mennesker/pårørende til menneske der er syg, de ser en forskel eller ændring, fordi de tror så meget på det. Selvom der ingen er.
Så fokusere man på alt det positive, skubber de negative ting væk og måske man selv ændre adfærd fx under ridning eller håndtering som følge af ens tro på at tilskuddet har ændret noget, som derfor påvirker hesten og den nu opfører sig anderledes.
Hvis du er nysgerrig på emnet, så findes der studier på fx katte og hunde, hvor man så en del placebo effekt, hvor ejerne så forbedringer selvom der reelt ingen var.

Summarumarum med det her lange skriv er, at næste gang du står i foderforretningen så tænk:

  • Har Musse på 25 år gavn af hendes led tilskud? Og ved du hvad det indeholder og hvordan det er vs andet?
  • Har Musse behov for muskelopbygning tilskud eller har Musse behov for kontinuerlig træning og hvordan ved du, at Musse ikke ville se lige så godt ud muskelmæssigt, uden tilskuddet? 
  • Har Musse behov for b vitamin forår og efterår, når heste egentligt fint producere det selv? Og ved du hvad der er i det b vitamin du bruger – og forskellen på det og andre?
  • Har Musse der går LC og rides 4 gange om ugen virkelig behov for elektrolytter?
  • Har Musse behov for et blodsukkerregulerende tilskud, eller har Musse behov for at blive fjernet fra græsset eller få mundkurv på og få løst den egentlige årsag til overvægt?
  • Skal Musse have tilskuddet der forebygger mavesår, eller skal der kigges på Musses miljø, foder og omgivelser samt hvis Musse har behov for det, så få udskrevet receptpligtig medicin i stedet for et tilskud fra foderforretnigen? 
  • Har Musse reelt behov for det her ledtilskud til sin gaffelbåndsskade, eller er det dig der er bekymret og gerne vil have at Musse kommer sig over skaden og derfor har behov for at købe tilskuddet? 
  • Har Musse behov for det her hoste tilskud, eller burde Musse i stedet undersøges af en dyrlæge med fx lungeskyl og endoskopi så i kan finde ud af hvorfor Musse hoster?
  • Har Musse behov for et udrensnings tilskud til hendes forfangenhed – eller har Musse behov for tid, tålmodighed og at der skrues på andre parametre i forhold til miljøet?
  • Har Musse behov for magnesium eller andet beroligende tilskud – eller er det ridningen, det miljø Musse holdes i og fodringen der skal kigges?
  • Har Musse behov for at få 10 forskellige planter og urter – som du ikke reelt aner hvad gør og Musse egentligt ikke gider spise?

Dermed ikke sagt, at du aldrig nogensinde igen skal købe et tilskud til din hest. Næste gang, så tænk bare nærmere over om der er et reelt behov for det – fx at en blodprøve har vist en mangel, undersøg indholdet i tilskuddet – sammenlign indholdet med andre produkter og undersøg om der er nogen beviselig effekt.

Hvis du vil give Musse lidt ekstra kærlighed og gøre noget godt, så ring efter dyrlægen når behovet er der. Giv Musse en god gnubbetur, rid en lang skøn tur – gør det Musse godt kan li’. I stedet for at vise Musse kærlighed, ved at give hende tilskud.